Už vieme, prečo sú Mexičania, Gréci či Taliani zdravší ako my. Jedia tieto potraviny
06.04.2016 14:36
Jesť zdravo, striedmo a pomaly - základ kvalitného života. Platí to zvlášť v súčasnej "dobe jedovej". Ak v gastronómii radi experimentujete a popri domácej kuchyni skúšate aj tie exotickejšie, určite viete, že každá strava ukrýva potraviny zdravé a prospešné, ale aj také, ktoré človeku viac škodia než pomáhajú. Odhaľte 5 svetových potravín, za ktoré sa vám organizmus určite poďakuje.
*Mexiko - avokádo
Mexičania vyrábajú z chutného plodu špeciálnu pastu. A vedia, prečo to robia. Avokádo obsahuje z 20-tich percent zdravé tuky. Okrem toho v ňom nájdeme vitamín E, C, B6 a B1. Znižuje cholesterol, prospieva zraku a podľa najnovších štúdií pôsobí preventívne proti rôznych druhom rakoviny. Mexičania jedia často aj inú "zázračnú" potravinu - fazuľu. Obsahuje vlákninu, vitamíny a proteíny.
*Grécko - olivy a olivový olej
Základom stredomorskej kuchyne je olivový olej. Dve polievkové lyžice denne sa postarajú o zníženie rizika vzniku srdcových ochorení. Panenský olej pôsobí ako silný antioxidant, a preto pomáha aj v boji proti rakovine. Olivy spomaľujú starnutie.
*Thajsko - čili papričky
Zabijak rakovinových buniek - takýto prívlastok si vyslúžili štipľavé papričky. Čistia vnútorné orgány i pľúca. Osvedčili sa aj v boji proti migréne a chrípkovým stavom. Prospešné látky udržiavajú vo forme i krvné cievy.
*Taliansko - rajčiny
Talianski muži vedia, prečo jedia denno-denne chutné červené plody. Vedci zistili, že paradajky pomáhajú v boji proti rakovine prostaty. V rajčiakoch sa ukrýva lykopén, pôsobiaci antioxidačne. Plody vnesú dobrú energiu aj do kardiovaskulárneho systému. Srdcu pomáha i víno - samozrejme, v rozumnej miere. Taliani pohárik kvalitného moku isto neodmietnu.
*Island - losos
Ryba obsahuje vzácne mastné kyseliny, ktoré pomáhajú nášmu srdiečku. Ľudia, ktorí jedia aspoň raz do týždňa chutnú rybu, nemávajú infarkt.