Na južnom Slovensku žije žena, ktorá nepozná chrípku, prechladnutie ani kašeľ. Dôvod? Rok čo rok popíja zázračný mok zo šípok. Teraz chce recept starých materí odovzdať aj vám...
Šípky - komplexná vitamínová bomba. Používajú sa čerstvé i sušené. Majú množstvo céčka aj karoténu. Okrem toho obsahujú vitamíny B1, B2, K a vitamín P, ktorý zosilňuje účinky vitamínu C. Plody šípovej ruže sú bohaté na pektíny, triesloviny, organické kyseliny a silice.
Vďaka šípkam si posilníte imunitu, a tak predídete prechladnutiam, kašľu či chrípkovým stavom. Plody sa osvedčili aj v boji proti ochoreniam močových ciest alebo cukrovke. Silné uzdravujúce účinky má najmä šípkový čaj. Z typických jesenných plodov však možno vyrobiť aj chutné džemy, kompóty, domáce víno alebo omáčky k mäsu.
Zber šípok je aktuálny počas celého októbra. Plody sušte v sušičke na ovocie. Musia mať oranžovú až červenú farbu, sladkú vôňu a mierne trpkú chuť. Nesmú ostať mäkké ani lepkavé. Skladujte ich na suchom a chladnom mieste, a to maximálne jeden rok.
Unikátny šípkový likér na posilnenie imunity
Nazbierate si 600 g šípok. Dôkladne ich odstopkujte a umyte. Každú zo šípok poprepichujte vidličkou - aby sa z nej mohli uvoľňovať vzácne látky. Šípky dajte do veľkej nádoby. Pridajte 600 g trstinového cukru a zalejte 2 l vodky. Premiešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Na vrch nádoby umiestnite fóliu. Nechajte "odpočívať" na tmavšom mieste 3 týždne. Počas sychravých dní užívajte denne za "kalíštek" moku.
Popri alternatívnej medicíne nezabúdajte na klasické lekárske postupy. Bylinky či iné dary Matky Zeme nenahrádzajú tradičnú liečbu.
/Obrázky sú ilustračné/