BABKY BYLINKÁRKY RADIA: v týchto dňoch si nezabudnite nazbierať NECHTÍK

18.08.2017 07:33

 

Ide o nenáročnú rastlinku s mimoriadne blahodarným vplyvom na ľudský organizmus. Z liečivky zberáme kvety, a to počas slnečného dňa, ideálne okolo poludnia. Tie následne sušíme – na suchom a tmavom mieste. Bylinku možno zužitkovať vnútorne – vo forme čaju, alebo na vonkajšie časti tela – v podobe tinktúry či masti.

 

Rastlinka má vo „vejári“ domácich liečivých bylín popredné miesto. Už naše prababičky vedeli, že mesiačik – ako nechtík nazývali – dokáže vyliečiť akýkoľvek neduh. Jeho kvety žiaria žltou alebo oranžovou farbou. V minulosti slúžil aj na predpovedanie počasia. Hovorievalo sa, že ak sa ráno o siedmej hodine kvety z ničoho nič zatvoria, ešte v ten deň príde silný lejak.

Nechtík uzdravuje kožu a likviduje ekzémy. Odstraňuje plesne a hojí rany. Prečisťuje krv, tlmí bolesti rôzneho druhu, lieči zápaly ciev a kŕčové žily. Čoraz viac liečiteľov sa prikláňa k názoru, že bylinka pomáha predchádzať onkologickým ochoreniam. Pomáha tiež pri zotavovaní sa z rakoviny. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, čo je silný antioxidant.

 

Rastlinka harmonizuje tráviaci trakt a dáva „červenú“ vredovým ochoreniam. Blahodarne vplýva aj na črevný systém a posilňuje imunitu.  Stimuluje produkciu žlče a upravuje činnosť pečene.

Osvedčila sa v boji proti reume či artritíde.

 

Ďalšie liečivky, ktorých zber je aktuálny v týchto dňoch: kapsička pastierska, kostihoj lekársky, mäta pieporná, ľubovník bodkovaný, medovka lekárska, slez nebadaný, orech kráľovský – plody, praslička roľná, rebríček obyčajný.

 

Anketa

Ktoré ezoterické témy vás najviac zaujímajú?

Anjelská mystika (1 125)

18%

Výklad kariet (868)

14%

Channeling (217)

3%

Liečiteľstvo (3 275)

51%

Alternatívny prístup ku zdraviu (355)

6%

Duchovný koučing a pozitívne myslenie (558)

9%

Celkový počet hlasov: 6398