Všetko o melónoch. Aj to, čo ste dosiaľ nevedeli

10.06.2016 08:09

 

A je to tu! Sezóna velikánskych červených plodov, ukrývajúcich sa v mohutnej zelenej šupke, práve odštartovala. Melóny sú obľúbenou jarno-letnou pochúťkou, ktorá nielen osviežuje, ale aj uzdravuje.

 

 

Melóny pestovali už pred takmer 4-tisíc rokmi. Prvé zmienky pochádzajú z Ázie. V Turecku či Grécku sa stali „národnou maškrtou“. Obsahujú až 90 % vody, a preto ich má naše telo rado. Každým sústom dostávame do organizmu vitamín A, C, vitamíny skupiny B, zinok, draslík, železo, fosfor, vápnik i jód.

V červenom melóne nájdeme hneď tri silné antioxidanty – lykopén, betakarotén a „céčko“. Bunky chránia pred nepriaznivými účinkami voľných radikálov.

 

·       Melón čistí obličky – dôležitý párový orgán, ktorý filtruje krv. Počas „melónovej sezóny“ si doprajte očistnú kúru. Pár dní sa pokúste konzumovať iba červený melón. Ak sa vás zmocní neopísateľný hlad, občas si zahryznite do čierneho chleba. Pri kúre sa z obličiek vyplaví piesok, ktorý sa tam hromadil dlhé roky. Vo všeobecnosti platí, že melón pôsobí močopudne, čiže vďaka nemu odstránite z organizmu toxíny a škodliviny.

 

·       Červená pochúťka je vynikajúca pre naše cievy – pomáha pri regulácii krvného tlaku, ochoreniach srdca, ale aj cukrovke 2. typu. Posilňuje imunitu.

 

·       Melón má blahodarné účinky na pleť, je to zrejme najchutnejší a najlacnejší kozmetický prípravok, ktorý zabezpečí hydratáciu pleti. Vysoký obsah vody v dužine vyživuje pokožku a odvádza z nej škodlivé látky. Šťavu z melónov môžete pridať aj do pleťových masiek. Spáliti ste sa na slnku? To vôbec neprekáža. Z melóna si narežte plátky a tie priložte na boľavé miesta. Uvidíte, ako sa vám uľaví.

 

·       Chcete schudnúť? Spriateľte sa s melónom! Aspoň dva dni v týždni konzumujte iba „červené pochúťky“. Črevám pomôže vláknina, prírodný cukor vám dodá energiu a vitalitu. Ak vám to nie je proti „srsti“, jedzte aj jadierka, pretože sa v nich nachádza vysoký podiel vlákniny. Zároveň čistia dýchacie cesty.

 

Zaujímavosť:

Ak si myslíte, že existujú len dva druhy melónov – teda červený a žltý, ste na omyle. „Melónová rodina“ má oveľa viac členov. Tu sú niektoré typy:

-        Kantalup - voňavý melón, ktorý chuťovo pripomína ananás.

-        Charentais – oranžový melón pripomínajúci papáju a ananás.

-        Honeydew – medový melón so zelenou dužinou a žiarivo žltou kôrou.

-        Galia – melón, ktorý chytíte do jednej ruky, získa si vás svojou „nektarinkovou“ chuťou

 

Anketa

Ktoré ezoterické témy vás najviac zaujímajú?

Anjelská mystika (1 127)

18%

Výklad kariet (869)

14%

Channeling (217)

3%

Liečiteľstvo (3 277)

51%

Alternatívny prístup ku zdraviu (355)

6%

Duchovný koučing a pozitívne myslenie (559)

9%

Celkový počet hlasov: 6404