Variť z PÚPAVY? Žiaden problém

30.04.2016 09:19
 

Mnohí ju vnímajú iba ako burinu, ktorá zdobí trávniky, polia či okraje lesov. V skutočnosti je to však jedna z najliečivejších bylín, ktorej listy, kvety i korene pomáhajú pri desiatkach rôznych ochorení. Reč je o púpave. 

Pripravili sme pre vás špeciálny púpavový receptár. Bylinka ponúka množstvo kulinárskych možností. Najčastejšie sa používajú mladé lístky. Zbierať ich treba ešte predtým, než sa na stopkách začnú utvárať samotné kvety. Skúste ich pridať do zeleninových šalátov, sendvičov, ale aj teplých jedál a polievok. Púpavové listy dokážu plne nahradiť klasický špenát. Pepek námorník síce energiu získaval zo zelenej pochúťky, no to ešte netušil, že v púpave sa nachádza dvakrát viac vitamínu B a šesťkrát viac železa. V kuchyni sa uplatnia aj kvietky – mladé majú sladkú chuť, pripomínajúcu med, tie staršie sú horkasté.

Aké zdraviu prospešné látky nájdete v púpave ako takej?

·       Listy - draslík, chlorofyl, kremík, kyselina listová, laktát vápennatý, lecitín, vitamíny A, B, C a D

·       Kvety – karotenoidy, lecitín

·       Korene - draslík, fosfor, fruktóza, inulín, kyselina octová, kyselina kávová, asparagín, pektín, vápnik, zinok, železo

 

Aké maškrty si môžete pripraviť zo zázračnej bylinky?

·       Raňajky

Kvetová omeleta pre zdravý deň – na panvici rozpáľte rastlinný olej na strednú teplotu. Pridajte 20 umytých, najlepšie ešte nerozvitých kvietkov púpavy a miešajte, pokiaľ sa nezačnú otvárať. Primiešajte 4 vajcia s lyžicou mlieka a usmažte podľa chuti. Na záver osoľte a pridajte čierne korenie. Podávajte s toastom.

·       Obed

Prírodné palacinky – v stredne veľkej miske zmiešajte 1 šálku celozrnnej pšeničnej múky a pol šálky hladkej múky, štvrť kávovej lyžičky soli a 1 a pol lyžičky jedlej sódy. V ďalšej miske rozmiešajte 1 a pol šálky ryžového alebo sójového mlieka s 1 vajcom a masu vmiešajte do múky. Pridajte dve tretiny šálky čistých kvietkov /bez kalichov/. Zamiešajte. Palacinky smažte na rozpálenom oleji z oboch strán. Podávajte s javorovým sirupom.

·       Večera

Púpavová nátierka pre maškrtné jazýčky – do mixéra dajte 1 šálku mladých púpavových lístkov, pol šálky cottage syru, štvrť šálky pražených pekanových orechov a 2 lyžice šalátového dresingu. Všetko rozmixujte a podávajte s chrumkavým celozrnným pečivom.

·       Dezert

Púpavové nanuky – formičky na nanuky naplňte 100-percentným jablkovým džúsom zmiešaným so šťavou z limetky. Do každej formy pridajte púpavový kvet /bez kalicha/ a nechajte v mrazničke aspoň tri hodiny.