Nazbierajte, vysušte, skonzumujte...a UZDRAVTE SA

16.03.2017 10:53
 
Mnohí sa jej vyhýbajú – jej „pŕhlivý“ dotyk môže byť mimoriadne nepríjemný. Tí, ktorí však objavili zázračné účinky kráľovnej bylín, na ňu nedajú dopustiť. Už naše prababičky vedeli, že žihľava má mnohoraké liečivé využitie – od prečisťovania krvi, cez zbavovanie organizmu kyslosti, až po zmierňovanie bolestí chrbtice. Mladú rastlinku si môžete nazbierať, vysušiť a zužitkovať aj sami – čoskoro nadíde jej obdobie. 
 
 
Na zber sa vyberte počas slnečných jarných dní. Zájdite na miesta, ktoré sú čisté; na okraje ciest či znehodnotené trávnaté plochy medzi panelákmi radšej zabudnite. Pri zbieraní výhonkov použite rukavice. Bylinku treba sušiť na tienistom mieste – podľa možnosti rýchlo a pri vyššej teplote, aby lístky ostali zelené. Mladé rastlinky rozložte na čistý papier a často ich obracajte, aby čo najskôr uschli. Takto spracovanú žihľavu používajte maximálne rok, potom stráca svoje liečivé účinky. Bylinku uchovajte v papierových vrecúškach. 
Obsahuje vitamíny C, B1, provitamín A, triesloviny, sacharidy, kyselinu octovú,  mravčiu, minerálne látky ako vápnik, fosfor či železo. Čerstvý žihľavový list je plný chlorofylu, ktorý pôsobí ako tonikum. 
 
Žihľava je považovaná za najúčinnejšiu detoxikačnú “krv čistiacu” bylinu. Telo zbavuje kyslosti, odstraňuje usadené škodliviny. Podporuje trávenie a skvalitňuje metabolizmus. Priaznivo pôsobí aj pri nádche, reume či stresových situáciách.  V surovom stave sa prikladá na bolestivú chrbticu alebo končatiny.  Lístky možno pridať aj do kúpeľa. 
Žihľava sa používa i v kozmetike, najmä na posilnenie vlasov a elimináciu lupín. Samozrejme, popri alternatívnom uzdravovaní nezabúdajte na rady a usmernenia svojich lekárov. 
 
 
Príprava čaju - jedna kávová lyžička sušenej rastlinky na šálku vody, pije sa trikrát denne. Samostatný čaj by sa nemal konzumovať dlhšie ako 2 týždne. O užívaní žihľavového čaju sa radšej poraďte so svojím lekárnikom. 
 
Zaujímavosť: 
Listy žihľavy možno zužitkovať aj v kuchyni - pripravujú sa na spôsob špenátu, dávajú sa do rizota, do cesta na knedle, halušky či rezance alebo sa z nich robí chutná polievka. Surovú žihľavu pridávame do nátierok – treba ju však nadrobno posekať.
 

Anketa

Ktoré ezoterické témy vás najviac zaujímajú?

Anjelská mystika (1 120)

18%

Výklad kariet (868)

14%

Channeling (217)

3%

Liečiteľstvo (3 268)

51%

Alternatívny prístup ku zdraviu (352)

6%

Duchovný koučing a pozitívne myslenie (557)

9%

Celkový počet hlasov: 6382