Naučíme vás, ako sa stať babkou bylinkárkou

06.04.2016 14:45

 

Príroda ukrýva mnohé poklady. Jedným z nich sú bylinky. Ak vás už kupované čaje omrzeli a chcete si vytvoriť vlastné "bylinkové kráľovstvo", snažte sa pri zbere, sušení a spracovaní rastlín dodržať zopár pravidiel.

- Rastliny zbierajte len vtedy, keď je suchý deň. Mali by byť na vrchole zrelosti, aby v nich koncentrácia aktívnych látok bola najvyššia. Po zbere ich nedávajte do igelitových vreciek, ale do prúteného košíka.

- Zbierajte len zdravé bylinky - nenapadnuté chorobami či hmyzom.

- Nesušte ich na priamom slnku, aby ste zabránili oxidácii.

- Rastliny potrebujú pri sušení dobrú cirkuláciu vzduchu, a preto ich radšej nechajte na suchom, vzdušnom a teplom mieste.

- Bylinky sa usušia maximálne do šiestich dní, potom ich uskladnite v čistých a tmavých nádobách, najlepšie keramických alebo sklenených. Každú nádobu označte názvom a dátumom zberu. Väčšina rastliniek vám vydrží 12 až 18 mesiacov.


*Náš tip na apríl - púpava
Zatracovaná, nazývaná burinou, no napriek tomu mimoriadne liečivá. Reč je o púpave. Starí Číňania ju považovali za jednu z najprospešnejších byliniek vôbec. Poradiť si dokáže i s rakovinou.
Púpava obsahuje vitamíny A, B, C D a minerály ako draslík, vápnik, železo či sodík. Využitie je naozaj pestré - choroby pečene alebo žlčníka, zlá peristaltika čriev, prekyslenosť organizmu, zápaly močových ciest, akné, ale aj reuma či cukrovka.
Z púpavových lístkov si môžete urobiť chutný šalát, každý deň užite aspoň jednu lyžicu zdravého púpavového medu.
Spraviť sa dá aj špeciálna tinktúra - 1 lyžicu mladých púpavých lístkov a korienkov zalejeme 2 dcl ovocnej pálenky. Necháme dva týždne na teplom mieste, dvakrát denne pretrepeme, aby sa uvoľnili liečivé látky. Následne precedíme a užívame trikrát denne 30 kvapiek počas štyroch týždňov.

 

Anketa

Ktoré ezoterické témy vás najviac zaujímajú?

Anjelská mystika (1 128)

18%

Výklad kariet (869)

14%

Channeling (217)

3%

Liečiteľstvo (3 277)

51%

Alternatívny prístup ku zdraviu (355)

6%

Duchovný koučing a pozitívne myslenie (559)

9%

Celkový počet hlasov: 6405