Doba jedová. Najhoršie ÉČKA v potravinách

17.12.2015 15:29

Pozorne študujete obaly potravín? Dobre robíte! To, čo sa ukrýva v niektorých výrobkoch, môže mať na váš organizmus katastrofálne následky. Áno, reč je o nebezpečných „éčkach“.

„Éčka“, čiže emulgátory sú prídavné látky, ktoré buď predlžujú trvanlivosť potravín, alebo upravujú ich farbu či chuť.

Niektoré emulgátory škodlivé nie sú – najmä tie, ktoré sa získavajú z prírody. Veľká časť „éčok“ vám však môže poriadne uškodiť. Chemické emulgátory spôsobujú okrem iného alergie, bolesti hlavy a žalúdka, kožné problémy, ba dokonca aj rakovinu.

Tu je zoznam „éčok“, ktorým treba dať veľkú „stopku“:

E102 – tartrazín je žltá farba, ktorá sa vyrába z kamenného dechtu, nájdete ju v niektorých džúsoch, čokoládach či zmrzline

E104 – zeleno-žlté farbivo, ktoré nájdete v omáčkach, sušienkach alebo mliečnych výrobkoch

E110 – žlto-oranžové farbivo, ktoré pridávajú do niektorých alkoholických nápojov, sladkostí alebo marcipánu

E120 – kyselina karmínová, ktorá sa vyrába zo sušeného hmyzu, nájdete ju v cukrovinkách, džemoch i jogurtoch

E124 – jasne červené farbivo, ktoré je v mnohých krajinách zakázané, nachádza sa v kečupoch, žuvačkách alebo limonádach

E131 – E133 – modrasté farbivá

E155 – hnedé farbivo

E620 – E625 – dochucovadlá

E951 – syntetické sladidlo