Doba jedová. Najhoršie ÉČKA v potravinách
17.12.2015 15:29Pozorne študujete obaly potravín? Dobre robíte! To, čo sa ukrýva v niektorých výrobkoch, môže mať na váš organizmus katastrofálne následky. Áno, reč je o nebezpečných „éčkach“.
„Éčka“, čiže emulgátory sú prídavné látky, ktoré buď predlžujú trvanlivosť potravín, alebo upravujú ich farbu či chuť.
Niektoré emulgátory škodlivé nie sú – najmä tie, ktoré sa získavajú z prírody. Veľká časť „éčok“ vám však môže poriadne uškodiť. Chemické emulgátory spôsobujú okrem iného alergie, bolesti hlavy a žalúdka, kožné problémy, ba dokonca aj rakovinu.
Tu je zoznam „éčok“, ktorým treba dať veľkú „stopku“:
E102 – tartrazín je žltá farba, ktorá sa vyrába z kamenného dechtu, nájdete ju v niektorých džúsoch, čokoládach či zmrzline
E104 – zeleno-žlté farbivo, ktoré nájdete v omáčkach, sušienkach alebo mliečnych výrobkoch
E110 – žlto-oranžové farbivo, ktoré pridávajú do niektorých alkoholických nápojov, sladkostí alebo marcipánu
E120 – kyselina karmínová, ktorá sa vyrába zo sušeného hmyzu, nájdete ju v cukrovinkách, džemoch i jogurtoch
E124 – jasne červené farbivo, ktoré je v mnohých krajinách zakázané, nachádza sa v kečupoch, žuvačkách alebo limonádach
E131 – E133 – modrasté farbivá
E155 – hnedé farbivo
E620 – E625 – dochucovadlá
E951 – syntetické sladidlo