Bežná zelenina? Vonkoncom nie! V paradajkách sa ukrýva obrovská liečivá sila

23.04.2015 19:15

Európania môžu za rajčiny vďačiť Američanom. Zdravé plodiny k nám prišli práve spoza "veľkej mláky". V minulosti sa viedol spor, či paradajky radiť k ovociu, alebo zelenine. Bodku za nezhodami dal až súd na konci 19.storočia, keď sa rajčiaky stali súčasťou "zeleninovej rodiny".


Každý človek by mal denne skonzumovať aspoň jednu paradajku. Prečo? Má jedinečné zloženie vitamínov a minerálov. V rajčinách nájdeme vitamíny A, B, E a C, ale aj kálium, ktoré pomáha v boji proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Paradajky spomaľujú starnutie a z tela odbúravajú nadbytočné tuky.


Zrelé plody obsahujú vlákninu, a tak sú prírodným liečivom na nezdravé črevá. Tým, že harmonizujú črevný trakt, posilňujú imunitu. Osvedčili sa aj pri liečbe žalúdočných vredov. Konzumáciou paradajok predchádzate plesniam.
V rajčinách sa nachádza zázračný lykopén. Práve on dodáva plodinám červenú farbu. Má antioxidančné účinky. Pravidelným jedením chutných paradajok predchádzate rakovine. Lykopén sa z plodiny najlepšie uvoľňuje po jej tepelnom spracovaní. Z rajčín si teda uvarte domáci kečup alebo voňavé lečo.

Anketa

Ktoré ezoterické témy vás najviac zaujímajú?

Anjelská mystika (1 128)

18%

Výklad kariet (869)

14%

Channeling (217)

3%

Liečiteľstvo (3 277)

51%

Alternatívny prístup ku zdraviu (355)

6%

Duchovný koučing a pozitívne myslenie (559)

9%

Celkový počet hlasov: 6405