Zázračné uzdravenie srdca

 

Hovorí sa, že naše zdravie oplyvňujú tri faktory - dedičnosť, strava a pohyb. Pokým genetiku nezmeníme, jedlo a pravidelné športovanie upraviť môžeme. Naše telo je precízny "robotický" systém, kde všetko so všetkým súvisí. Ak nefunguje jeden orgán, vzápätí začínajú štrajkovať aj ďalšie časti organizmu. Preto musíme dbať na to, aby bol v poriadku celý "mechanizmus". Telo je spokojné vtedy, keď ho vyživujeme hodnotnými potravinami. Pamätajte, že ľudský organizmus hlúpy nie je a nezdravé stravovanie si vždy vypýta svoju daň. V dnešnom čísle si pozrieme na to, čo jesť, aby ste mali zdravé srdce.

*STRAVA
Uhorka - osviežujúca zelenina sa považuje za ľudový liek na srdcové problémy. Z tela zároveň "odoberá" škodlivé látky, ktoré sa v ňom hromadia.

Cvikla - účinky zázračnej zeleniny poznali už pred 2-tisíc rokmi. Zvyšuje pevnosť ciev a znižuje krvný tlak. Telo chráni pred hypertenziou i mozgovými príhodami.

Cesnak - už slávny lekár Dioskuridés, ktorý žil v prvom storočí, povedal: "Cesnak čistí tepny a otvára ústa žilám!" Vďaka voňavému cesnaku bude váš kardiovaskulárny systém silný a vitálny.

Citrusové plody - v Stredozemí, kde kyslasté plody rastú na každom kroku, sa choroby srdca objavujú zriedkavejšie než v našich končinách. Vitamín C a ďalšie prospešné látky priaznivo ovplyvňujú krvný obeh a srdcovú činnosť.

*VITAMÍNY A MINERÁLY
Kardiovaskulárny systém "miluje" vitamín C, ktorý ho chráni pred všetkými škodlivými vplyvmi. Nedostatok "céčka" býva častou príčinou infarktov a mŕtvic, vyvolaných zrazeninami v krvi.
Srdce posilníte i kyselinou listovou, betakaroténom a vitamínom E.

*PRÍRODNÁ LEKÁREŇ
Hloh obyčajný - účinné látky /flavonidy/ pôsobia ako balzam na srdce a zvyšujú jeho efektivitu. Zároveň zlepšujú prekrvenie tepien.
Ruta voňavá - bylinka zlepšuje krvý obeh a pomáha znižovať lámavosť kapilár. Jej väčšie množstvá sú však jedovaté!
Srdcovník obyčajný - nenápadná bylina pôsobí upokojujúco, a tak harmonizuje aj srdce. Pomáha v boji proti vysokému krvnému tlaku.

*PRÍRODNÝ ZÁZRAK
Už stáročia sa medzi bylinkármi a ľudovými liečiteľmi traduje recept na Srdcové víno sv. Hildegardy.
Do litra kvalitného vína dajte 10 čerstvých stoniek petržlenu a pridajte 2 lyžice vínneho octu. 10 minút varte na miernom ohni. Nechajte vychladnúť na teplotu asi 40 stupňov Celzia a pridajte 300 g domáceho včelieho medu. Vždy, keď cítite, že srdce "štrajkuje", užite tri a viac lyžíc vzácneho moku denne.