Zatočte s rakovinou!

 

Obávaná, nenávidená a stále neprebádaná - taká je rakovina. Každý deň jej podľahne viac ako 30 Slovákov. Príčinou najmenej polovice všetkých prípadov sú vonkajšie vplyvy - fajčenie, pitie alkoholu, zlé stravovanie a nedostatok pohybu. Čoraz častejšie sa však za zhubnými nádormi hľadajú i psychické spúšťače - nenávisť, zlosť a vina. Prečítajte si, čo potrebuje váš organizmus, aby sa mu strašiak zvaný rakovina zďaleka vyhýbal.

*Protirakovinové potraviny
Prvenstvo v boji proti rakovine má ovocie a zelenina. Denne treba skonzumovať minimálne 5 druhov plodov. Výrazné protirakovinové účinky majú bioaktívne látky obsiahnuté v kyslej kapuste. Pravidelnou konzumáciou možete predísť ochoreniam pľúc, maternice, prsníka a žalúdka. Je potvrdené, že osoby, ktoré často jedia kapustu, brokolicu a karfiol, sú v porovaní s ostatnými ľuďmi oveľa menej náchylní na vznik rakoviny. Tieto potraviny obsahujú sulforafán - látku, ktorá stimulujte tvorbu dobrých enzýmov - bojovníkov proti zhubným nádorom.
Rakovina sa bojí aj paradajok. Chutné červené plody, ktoré sú na pultoch predajní počas celého roka, obsahujú značnú koncentráciu protirakovinových antioxidantov. Niektorí alternatívni liečitelia sa domnievajú, že práve rajčiaky tvoria v tele najúčinnejší ochranný múr pred nepriateľskými bunkami.
V boji proti nádorovým ochoreniam sa osvedčila aj červená repa, avokádo a "všeúčinný" cesnak. Starí Tibeťania tvrdili, že rakovinu "stopne" každodenná konzumáciu cesnaku zmiešaného s citrónom.

*Protirakovinové vitamíny a minerály
Ak chcete predchádzať rakovine, musíte mať v tele najmä dostatok "céčka". Vzácny vitamín zvyšuje odolnosť organizmus voči všetkým chorobám. Pomáha aj pri regenerácii chorého tkaniva a zvyšuje tvorbu bielych krviniek.
Stava musí byť bohatá i na betakarotén - výskumy ukázali, že rakovina sa častejšie objavuje u ľudí, ktorí jedia menej kyseliny listovej.
Vitamín E chráni pred toxicitou voľných radikálov, minerály selén a zinok majú antioxidačné účinky.

*Protirakoviné bylinky
V boji proti rakovine sa osvedčilo popíjanie čaju z benediktu lekárskeho alebo rozrazilu lekárskeho.

*Zázrak z prírody
Sú to malé, ale priam zázračné semienka, ktoré možno pridávať do všetkého - raňajkových cereálií, jogurtov, zmesí na čerstvý chlieb, polievok či hlavných jedál. Reč je o ľanových semienkach. Už dávno sa vie o ich protirakovinových účinkoch. Sila semienok sa ukrýva v šupe i chutnom jadre. Aby sa z ľanu stal bojovník proti onkologickým ochoreniam, musíme ho konzumovať vedno s potravinami bohatými na bielkoviny - syrmi, orechmi, cibuľou alebo cesnakom. S rakovinou "zatočí" napríklad chutná nátierka, ktorú vytvoríte z pomletých ľanových semienok a čerstvého syra /cottage cheese/. Do nátierky pridajte trošku ľanového oleja a štipku čili papričky.