VŠETKO O IMUNITE – aby nás počas jesene obchádzali bacily a vírusy

 

 

Jesenné obdobie je typické svojou sychravosťou a nevyspytateľnosťou. Relatívne pekné a príjemné dni striedajú dni studené a upršané, počas ktorých by sme najradšej nevystrčili ani prst spoza vyhriatych perín. Posledné mesiace roka starého a prvé mesiace roka nasledujúceho sú príznačné aj tým, že človek sa stáva „magnetom“ na choroby. Množia sa klasické prechladnutia, zápaly horných či dolných dýchacích ciest, ulicami sa ozýva kašeľ alebo chrapot, čakárne u lekárov sa plnia pacientmi, ktorých sužuje chrípka. Jesenno-zimné ochorenia majú jedného spoločeného menovateľa – „vkĺznu“ do organizmu tých ľudí, ktorí majú oslabenú imunitu. Obranyschopnosť sa pritom zvyšuje pomerne jednoducho – stačí siahnuť po „daroch prírody“. Každodenná konzumácia červenej repy, avokáda, citrusov alebo cesnaku sa postará o vitálne a silné telo, schopné čeliť útokom „parazitov“.

 

Dokonale fungujúci imunitný systém je kľúčom ku kvalitnému zdraviu. Pomáha nám chrániť sa pred všetkými chorobami – od prechladnutia až po zákernú rakovinu. Vďaka dobrej obranyschopnosti organizmu je naše telo schopné detoxikovať sa, brániť sa pred alergiami rôzneho druhu a spomaľovať proces starnutia buniek. Strava chudobná na živiny, nevhodná životospráva a toxické životné prostredie oslabujú našu imunitu.

Imunitný systém pracuje ako obranná „armáda“. Je založený predovšetkým na lymfatickej sústave a krvnom obehu. Samozrejme, aj ostatné časti tela majú ochranný charakter, vnútorné orgány či kožu nevynímajúc. Lymfatický „trakt“ je vlastne kanalizáciou organizmu. Vďaka nemu sa z tela vyplavujú škodliviny a nežiaduce látky. Uzliny, slezina a týmus produkujú lymfocyty, teda bunky, ktoré dokážu identifikovať nepriateľa a následne ho zničiť. Biele krvinky prítomné v krvnom obehu – fagocyty a lymfocyty – likvidujú baktérie, odstraňujú mŕtve a poškodené tkanivá.

Prvoradou úlohou imunitného systému je chrániť telo pred vstupom škodcov. Zároveň však umožňuje živinám, ktoré potrebujeme, prenikať do organizmu.

K najväčším nepriateľom imunitného systému patria

-        sladkosti,

-        nasýtené tuky,

-        nedostatok vitamínu C a A,

-        stres,

-        konzumácia alkoholu,

-        znečistené životné prostredie.

 

Zle fungujúci imunitný systém dá o sebe vedieť veľmi rýchlo. Typické je prechladnutie dva alebo tri razy do roka, kašeľ či opakujúca sa chrípka. Časté sú tiež infekcie rôzneho druhu, ale aj tráviace ťažkosti, únava, boľavé svaly, kožné problémy či alergie.

Čo potrebuje naše telo, aby sme mali dobrú imunitu:

-        potraviny bohaté na vitamíny A, C, E a skupiny B,

-        potraviny bohaté na stopové prvky, zinok, vápnik a selén,

-        omega-3 a -6 mastné kyseliny obsiahnuté v rybách a orechoch,

-        bielkoviny z chudého mäsa,

-        vlákninu,

-        optimizmus a radosť zo života,

-        pravidelné cvičenie,

-        dostatok spánku,

-        zdravé energetické telo, teda harmonické čakry i aurický systém.

 

*8 zázračných potravín, ktoré sa postarajú o silnú obranyschopnosť

+ Cvikla

Červená repa je vhodný detoxikačný prostriedok a prečisťuje krv. Obsahuje množstvo živín, ktoré sú nesmierne dôležité pre imunitný systém. Je známe, že cviklu kvôli jej silným uzdravujúcim účinkom konzumovali už starí Rimania.

Repa povzbudzuje v tele produkciu protilátok – bielych krviniek. Okrem toho stimuluje červené krvinky a zlepšuje prívod kyslíka do buniek. Zlepšuje činnosť pečene a obličiek, je bohatá na vlákninu a má protirakovinové účinky – vďaka mangánu.

Repu možno konzumovať surovú i varenú. Jesť sa dajú aj listy, ktoré obsahujú veľa vitamínu A, C, železa a vápnika. Používajú sa podobným spôsobom ako špenát.

Betanín, teda farbivo, vďaka ktorému je cvikla červená, môže moč sfarbiť doružova. Je to však prirodzený proces.

 

+ Huby Šiitake

Liečivé hríby pochádzajú z Japonska, Číny a Kórey, kde ich poznajú už tisícky rokov.

Obsahujú špeciálny polysacharid, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Táto látka má aj protirakovinové účinky a v neposlednom rade sa postará o silnú imunitu. V hube nájdeme tiež aminokyseliny, ktoré podporujú celkovú obranyschopnosť organizmu.

Šiitake možno konzumovať ako čerstvé, nakladané alebo sušené. Sú síce drahšie, ale na posilnenie zdravia stačí relatívne malé množstvo.

 

+ Cesnak

Plodina má univerzálne využitie. Pochádza zo Strednej Ázie. Cesnak sa v minulosti používal nielen na terapeutické, ale i rituálne účely. Starí Egypťania ním liečili tráviace aj dýchacie ťažkosti.

Cesnak pôsobí proti mikróbom, podporuje tvorbu bielych krviniek a bojuje proti parazitom. Čistí plesne, zmierňuje následky prechladnutia i chrípky. Podporuje činnosť srdca, znižuje cholesterol v krvi.

Na posilnenie zdravia postačí jeden strúčik denne. Cesnakovú arómu v dychu potláča žutie petržlenových lístkov.

 

+ Grapefruit

Šťavnaté ovocie pôsobí detoxikačne a posilňuje imunitu. Kyslo-horké plodiny pochádzajú zo Západnej Indie, odkiaľ sa rozšírili prakticky do celého sveta, a to ešte koncom 18. storočia. Existujú viaceré druhy grapefruitov – od žltých, cez ružové, až po ohnivo červené.

V ovocí sa nachádza veľké množstvo „céčka“, ktoré posilňuje obranyschopnosť organizmu a rast tkanív. Dužina obsahuje pektín a ten na sebe viaže prebytočný cholesterol a odvádza ho z tela von. V semienkach grepu nájdeme špeciálnu látku účinnú proti parazitom a plesniam. Vyrába sa z nich extrakt.

Ovocie má aj harmonizačné účinky na psychiku. Vytlačte zopár kvapiek grapefruitu do aromalampy a nasávajte zázračnú vôňu. Na napätie a stres okamžite zabudnete.

 

+ Avokádo

Ovocie pochádza zo Strednej Ameriky a objavili ho španielski dobyvatelia v 16. storočí. Dnes je známe po celkom svete a vo veľkom ho pestujú vo viacerých tropických oblastiach.

V avokáde nájdeme mononenasýtené tuky, ktoré znižujú cholesterol. Obsahuje tiež kyselinu linolénovú, vďaka ktorej sa eliminuje cukor v krvi. Plodina je bohatá na vitamín E, čiže silný antioxidant. Vitamíny skupiny B pomáhajú imunitným bunkám zničiť nežiaducich votrelcov.

Avokádo sa zväčša zbiera ešte nezrelé, potom dozrieva približne týždeň pri izbovej teplote. Ovocie je známe aj pod názvom krokodília hruška.

 

+ Čučoriedky

Pochádzajú zo Severnej Ameriky a pôvodní obyvatelia ich odjakživa používali ako účinné „všeliečivo“. Chutia podobne ako ríbezle, nie sú však chuťovo také výrazné. Konzumujú sa čerstvé alebo sa z nich vyrábajú šťavy a džemy. Pri jedení čučoriedok vznikajú na jazyku tmavé škvrny – spôsobuje to farbivo antokyanín.

Ovocie má silné antioxidačné účinky. Prospešná je najmä kyselina elagová, ktorá pôsobí proti rakovine. Antokyanín posilňuje krvné kapiláry, zlepšuje obeh krvi a skvalitňuje zrak. Plodiny chránia srdce a zabraňujú demencii. Čučoriedky sa osvedčili aj v boji proti chorobám obličiek a močových ciest.

Konzumácia čučoriedok 3-krát do týždňa výrazne posilňuje imunitný systém.

 

+ Para orechy

Brazílsky „zázrak“ rastie v amazonských dažďových pralesoch, kde ho dávne kmene považovali za posvätný. Je to vlastne kôstka plodiny, ktorá pripomína kokos. Keď je plod zrelý, padá na zem. Jadrá sa následne vyberajú, sušia na slnku a exportujú do celého sveta. Para orechy sa nazývajú aj smotanové orechy – a to kvôli ich špecifickej chuti. Keďže rýchlo stuchnú, treba ich skladovať v chladničke – podobne ako iné typy orechov.

Para orechy obsahujú selén, silný antioxidant, ktorý podporuje imunitný systém. Okrem toho pomáha srdcu a zabraňuje starnutiu. V orechoch nájdeme tiež veľa „éčka“, horčíka a železa. Nechýbajú omega-6 mastné kyseliny, ktoré zmierňujú zápalové procesy a zlepšujú trávenie.

Orechy možno konzumovať v prírodnej forme alebo sa z nich v mixéri dajú vyčarovať rôzne nátierky a krémy.

 

+ Zelený čaj

Starovekí Gréci nazývali zelený čaj „božským listom“ a používali ho na liečbu viacerých ochorení. Pochádza z rovnakej rastliny ako klasický čierny čaj, ale spracúva sa inak – aby boli zachované všetky dôležité živiny. Pestuje sa najmä v Číne, Japonsku a Indii. Liečivé vlastnosti zeleného čaju sú známe už viac ako 4-tisíc rokov.

Čaj obsahuje polyfenoly, ktoré neutralizujú nebezpečné voľné radikály a pôsobia preventívne proti rôznych „neduhom“. Zelený „zázrak“ lieči astmu, alergie, znižuje krvný tlak i hladinu cholesterolu, spomaľuje kôrnatenie ciev, má antibakteriálne účinky.

Zelený čaj by mal byť čo najsilnejší, preto ho treba vylúhovať minimálne 5 minút.