Voňavý "mok", ktorý miluje takmer každý. Káva - lieči alebo škodí?



Pitie kávy nikdy neupadlo do zabudnutia, no v poslednom čase zažíva masívnu "renesanciu". Otvárajú sa nové a nové kaviarne, na pultoch predajní sa objavujú dosiaľ nepoznané druhy káv a z popíjania voňavého "moku" sa stáva akýsi fetiš. S vôňou čerstvej kávičky "štartujeme" deň, robí nám spoločnosť pri práci i zábave, zaháňame ňou stres aj únavu. Niektorým postačí jedna šálka denne, iní ich potrebujú desať. Pokým jednej skupine ľudí chutí maličké preso, tá druhá potrebuje "spenené" kapučíno alebo krémové latté. Hovorí sa však, že najzdravšia je káva čierna, nesladená a bez mlieka.  

 

Názory na popíjanie kávy sa rôznia. Časť odborníkov jej dáva "zelenú", časť od pitia voňavého "moku" odhovára. Pravda je však taká, že ju miluje takmer každý z nás. A ruku na srdce - "spoločnosť" robieva aj tým, čo poukazujú na jej údajné nežiaduce účinky.

 

O účinkoch kávy sa popísali stovky kníh a množstvo štúdií. Výskum vplyvu kofeínových nápojov na ľudské zdravie však stále intenzívne pokračuje. Venuje sa nielen pozitívnym vplyvom kávy, ale aj citlivosti niektorých ľudí na ňu.

 

Kde má káva svoje korene? Pôvod treba hľadať v Etiópii, no ako prví začali hnedasté zrná "skúmať" Arabi. Prvé informácie o káve a jej vplyve na zdravie sa zachovali v legendách. Jedna z nich hovorí o chudobnom pútnikovi z Etiópie, ktorý sa v 15. storočí vyčerpaný zastavil pri neznámom kríku obsypanom suchými bobuľami. Chcel založiť oheň a prikladal si vetvičkami z porastu. Zaujala ho vôňa čiastočne spálených bobúľ. Vzal ich, rozdrvil kameňmi a pridal do vody. Po chvíli pocítil sviežosť a silu. Ker nazval cahuha, čo znamená sila.

Podľa inej - zaujímavejšej legendy to bolo takto: pastier kôz si všimol, že jeho stádo je nezvyčajne čulé a vitálne. Keď zistil, že konzumujú suché bobule, ochutnal ich aj on. Okamžite pocítil príliv blahodarnej energie.  

 

Uzdravujúce účinky kávy:

  • Už v roku 1820 nemecký vedec Friedlieb Ferdinand Runge zistil, že semená kávy obsahujú kofeín. Pripísal mu povzbudivé účinky na činnosť srdca, mozgu, nervov, obličiek či svalov.

  • Ďalšie štúdie dokázali, že káva zvyšuje duševnú sviežosť.

  • Voňavý "mok" znižuje riziko vzniku Alzheimerovej alebo Parkinsonovej choroby, obličkových a žlčníkových kameňov, depresií a samovrážd.

  • Vedci prišli k poznaniu, že káva obsahuje látky stimulujúce hrubé črevo k častejšiemu vyprázdňovaniu. Vďaka intenzívnejšiemu čisteniu sa podporuje vyrovnaná činnosť čreva, čím sa znižuje jeho náchylnosť na zhubné ochorenie.

  • Štúdie potvrdili aj domnienku o tom, že pri pravidelnom pití troch šálok kávy denne sa znižuje nebezpečenstvo vzniku cirhózy pečene.

  • Káva údajne pomáha pri znižovaní vzniku cukrovky druhého typu.

  • Kávičkárov poteší aj fakt, že káva pôsobí aj proti zubnému kazu. Obsahuje látky, ktoré zabraňujú šíreniu baktérií napádajúcich zuby.

  • Kávové zrnká obsahujú takmer dvesto zložiek, ktoré majú na ľudský organizmus pozitívny vplyv. Sú to najmä antioxidanty, ktoré ničia voľné radikály.

 

Koľko šálok denne?

Optimálny príjem kofeínu - do 300 mg - zodpovedá 3 až 6 šálkam kávy denne, čo pri správnej životospráve nespôsobuje žiadne zdravotné problémy. Obsah kofeínu v 1 šálke však závisí aj od druhu konzumovanej kávy. Napríklad jedna šálka instantnej kávy obsahuje 50 - 60 mg kofeínu, prekvapkávaná 80-110 mg a klasické preso 90 -150 mg.

Účinky kávy sú individuálne - závisí od veku, zdravotného stavu konzumenta či od množstva a druhu pripravovanej kávy. Pozitívne účinky "moku" sa vzťahujú na klasickú kávu - teda bez cukru, mlieka alebo šľahačky. Akékoľvek prídavky do voňavého nápoja sú viac na škodu než na osoh.

 

Arabika alebo robusta?

Najpreferovanejším druhom kávy je arabika, ktorá pochádza z kávovníka arabského. Tvorí dokonca až dve tretiny celosvetovej produkcie kávy. Na svoj rast potrebuje vyrovnané poveternostné podmienky. Plantáže, na ktorých rastie, nájdete obvykle v nadmorskej výške nad 1000 metrov nad morom. Má intenzívnu chuť.

Menej kvalitnou kávou je robusta, ktorú možno pestovať len do nadmorskej výšky 800 metrov nad morom.

Najväčším svetovým pestovateľom kávy je Brazília. Špecialisti na kávu však jednohlasne tvrdia, že najkvalitnejšie zrná pochádzajú z Kene. A ako rozoznáte kvalitnú kávu? Mala by mať príjemnú vôňu, jemne zemitú príchuť a bohatú penu.


Druhy káv:

  • Espresso je v skutočnosti malá káva, ktorá má maximálne 35 mililitrov. Podávať sa má s pohárom čistej neperlivej vody, aby ste si prečistili chuťové poháriky a dokázali oceniť všetky jej vlastnosti.

  • Ristretto - je veľmi podobné espressu, ale čas samotnej prípravy sa skráti o desať sekúnd, čím sa zaručí intenzívnejšia chuť a lahodnejšia vôňa.

  • Turecká káva sa pripravuje v džezve a varí sa priamo na ohni - zmiešaná s vodou a cukrom.

  • Macchiato vzniká tak, že na klasické espresso sa "položí" jemná čiapočka mliečnej peny - nie viac ako dve lyžičky.

  • Cappuccino sa pripravuje s hustou mliečnou penou, ktorá nemá byť väčšia ako dva centimetre.

  • Latte je druh kávy, ktorý obľubujú najmä ženy. Podáva sa vo vyššom pohári s jasným oddelením kávovej časti od horúceho mlieka.

  • Viedenská káva sa podáva so šľahačkou.

  • Do írskej kávy sa pridáva whiskey, do alžírskej zasa vaječný koňak.

  • Frappé je klasická káva vymiešaná s kockami ľadu, takže prináša osvieženie najmä počas horúcich letných dní.

 

Toto ste o káve určite nevedeli:

  • Približne 500 miliónov ľudí na svete sa podieľa na pestovaní, spracovaní a distribúcii kávy.

  • Jeden krík urodí ročne približne 2 až 3 kilogramy zelených bobúľ, z ktorých sa po upražení získa zhruba pol kilogramu kávy.

  • Honoré de Balzac bol jedným z najväčších konzumentov kávy na svete. Hovorí sa, že denne vypil 60 šálok voňavého "moku".

  • Najdrahšia káva na svete pochádza z trusu zvieraťa. Cibetky, ktoré sú len o niečo väčšie ako naše mačky, jej za rok dokážu vyprodukovať iba 400 kilogramov, a preto je jej cena taká závratná.