Jarná únava: tieto plodiny vás okamžite postavia na nohy

 

 

Po neplodnej zimnej sezóne, keď sa na pultoch predajní nachádzajú najmä dovozové plodiny, prichádza "etapa" zdravšia, farebnejšia a plná vitamínov. Jar je typická bohatým výberom čerstvej zeleniny a bylín. Tie ponúkajú nielen aromatické potešenie, ale predovšetkým cenné vitamíny a minerály, vďaka ktorým posilníte imunitný systém a "zamávate" takzvanej jarnej únave.

K najpopulárnejším jarným druhom zeleniny patrí špargľa, skoré zemiaky, reďkovka či rozmanité typy šalátov. Z byliniek siahnite po pažítke, petržlene, bazalke alebo po medveďom cesnaku.
Pokým skoré zemiaky zásobia telo vitamínom C a reďkovky zasa vlákninou, železom a horčíkom, doslova, zázračnou zeleninou je špargľa.

Hoci sa o nej vo veľkom hovorí najmä v posledných rokoch, rozhodne nejde o žiadnu novinku. Už otec všetkých lekárov - Hippokrates - poznal zázračné účinky špargle. Liečil ňou kašeľ i ochorenia srdca. V období staroveku získala táto netradičná zelenina slávu vďaka svojej afrodiziakalnej sile.
V špargli nájdeme veľa "céčka", ktoré je bojovníkom proti infekciám a zápalom. Rovnako vysoký obsah vitamínu E spomaľuje starnutie organizmu a ničí voľné radikály. Nechýba "béčko", provitamín A a tiež draslík a zinok. Je dokázané, že špargľa odbúrava stres a čistí vnútorné orgány. Účinný detox spočíva v tom, že počas jedného týždňa skonzumujete denne aspoň 200 gramov špargle.
Koreňová zelenina sa hodí k mäsu aj cestovinám, výborná je zapekaná s inými plodinami, urobíte z nej i chutnú polievku.

V prípade, že ste skôr "bylinkový typ", zo zelených pochutín určite siahnite po medveďom cesnaku. Apríl je na jeho zber ako stvorený. Nájdete ho najmä vo vlhkých lesoch, kde rastie na väčších plochách. Kuriozitou je, že stačí, ak po ňom prejdete bosými nohami a jeho energia sa okamžite vstrebe do vášho organizmu, čiže z celého tela budete cítiť arómu typickú pre cesnak.
Prečo nesie táto bylinka prívlastok "medvedí"? Je to zrejme preto, že po dlhej zime sa údajne medvede okamžite "vrhnú" na zelenú pochutinu, ktorá im vraj dodá vitalitu a silu. Či je to pravda, alebo nie, jedno je isté - medvedí cesnak má zázračné účinky. Reguluje vysoký krvný tlak a cholesterol. Telo zbavuje škodlivín a toxínov. Používa sa aj pri žalúdočných ťažkostiach a migrénach. Posilňuje imunitu, zabíja bacily.
Medvedí cesnak sa uplatní pri každodennom varení. Užívať ho však môžete počas celého roka. Naplňte fľašu listami medvedieho cesnaku. Potom k nemu pridajte čistý alkohol, najlepšie vodku. Tinktúru odložte na tmavé miesto na dva týždne a potom preceďte.

Na záver dobrá rada na zlato. Najzdravšie druhy zeleniny alebo byliniek sú také, ktoré si dopestujete doma - vo svojej záhradke. Nielenže máte istotu, že pri ich pestovaní sa nepoužili žiadne zákerné chemikálie, ale viete i to, koľko lásky ste do plodín "investovali". Ovocie, zelenina i bylinky sú živé "organizmy", ktoré po konzumácii dodajú do organizmu všetko to, čo do nich bolo vložené. Extra uzdravujúce účinky majú plodiny pestované s radosťou a citlivým prístupom.
V prípade, že záhradku nemáte, v obchode uprednostnite organickú zeleninu, pretože sa pri jej pestovaní nepoužili žiadne chemické hnojivá, a teda aj obsah dusičnanov je nižší.