3 lacné potraviny, ktoré zmenia váš život

 

Boľavé brucho, nafúknuté črevá, zápcha či hnačka - tienistá stránka vianočných sviatkov. Niekdajšiu skromnosť v stravovaní nahrádza už roky pretekanie sa v tom, kto viac nakúpi a kto viac zje. Nadmerná konzumácia nezdravých jedál môže vyvrcholiť až do žlčníkového záchvatu, ktorý vás pripúta na nemocničné lôžko. Štatistiky ukazujú, že najviac záchvatov je na Štefana. Ako trampotám s trávením predísť? Ani vo sviatočné dni nezabúdajte na zdravé suroviny, najmä ovocie a zeleninu. Siahnuť môžete napríklad po troch prírodných zázrakoch - kyslej kapuste, červenej repe alebo chutných paradajkách.

*K Y S L Á    K A P U S T A

Je lacná, no predovšetkým zdravá. Na pultoch predajní ju dostanete počas celého roka. Balíček chutnej kapusty si kúpte aj na sviatky a každý večer si doprajte aspoň za hrsť kyslej dobroty. Posilníte imunitu a poďakuje sa vám aj črevný trakt.

Kapusta má veľa vitamínu C, dokonca dvakrát toľko než citrón. Aj preto chráni pred nachladnutím, chrípkami a zápalovými procesmi v dýchacom ústrojenstve. Okolo vášho tela urobí obranný "štít", ktorý zamedzí bacilom a virózam vkradnúť sa do organizmu. Kapusta obsahuje aj vitamín E, železo, fosfor, horčík a draslík.

Po kyslej kapuste by mali siahnuť aj tí, ktorých sužujú tráviace problémy. Je to najlepšie prírodné probiotikum. Obsahuje laktobacily, ktoré posilňujú črevá a pomáhajú dobrým baktériám bojovať s tými zlými. Kapusta odkysluje organizmus, takže je výborným prostriedkom pri detoxikačných kúrach. Odporúča sa ľuďom, ktorí konzumujú veľa sladkého. V organizme likviduje hnilobné procesy spôsobené cukrom.

Kyslý zázrak z prírody je požieračom tuku, pomáha pri chudnutí. Hojí žalúdočné vredy a priaznivo vplýva na hemoroidy. Výskumy ukazujú, že kapusta sa osvedčila aj v boji proti rakovine.

Denne stačí skonzumovať 200 až 300 gramov kyslej kapusty. Najlepšia je taká, ktorú si spravíte sami doma. V obchodov vyberajte potraviny od domácich spracovateľov. Kontrolóri zistili, že niektorá dovezená kapusta neobsahovala vitamín C.

*Č E R V E N Á   R E P A

Keď sa povie "repa", väčšina z nás si predstaví červené čudo podávané k mäsu v školskej jedálni. Hoci na túto zeleninu nemusíte mať dobré spomienky, pamätajte, že je, doslova, prírodným zázrakom. Plodina pochádza zo Stredomoria a už v období stredoveku ňou liečili choroby rôzneho druhu.

Červená repa obsahuje veľa pektínu, ktorý zabezpečuje vylučovanie cholesterolu, olova a rádioaktívnych látok z organizmu. Nájdeme v nej draslík, horčík, zimok, jód aj fluór.

Ak chcete kompletne prečistiť svoje vnútro, siahnite po červenej pochúťke. Zlepšuje peristaltiku čriev, takže sa osvedčila pri liečbe hnačky i zápchy. Nenahraditeľné miesto má v boji proti syndrómu dráždivého hrubého čreva, ktorý trápi čoraz viac Európanov. Čistí žlčník a žalúdok.

Repa má blahodarné účinky na kardiovaskulárny systém. Pravidelnou konzumáciou môžete znížiť svoj tlak, a tak predísť katastrofálnym následkom. Zlepšuje zrak, skrášľuje pokožku a eliminuje alergie. Popíjaním šťavy z chutnej repy odstránite z tela plesne a predídete reume.

Čoraz viac sa slovo "repa" skloňuje v súvislosti s onkologickými ochoreniami. Dennou konzumáciou čerstvej šťavy znižujete riziko vzniku rakoviny o viac ako 30 percent. Ak vám "cviklová" šťava nechutí, pripravte si z nej šalát alebo "božský" boršč. Repa sa neodporúča diabetikom, pretože obsahuje sacharidy.

*P A R A D A J K Y

Európania môžu za rajčiny vďačiť Američanom. Zdravé plodiny k nám prišli práve spoza "veľkej mláky". V minulosti sa viedol spor, či paradajky radiť k ovociu, alebo zelenine. Bodku za nezhodami dal až súd na konci 19.storočia, keď sa rajčiaky stali súčasťou "zeleninovej rodiny".

Každý človek by mal denne skonzumovať aspoň jednu paradajku. Prečo? Má jedinečné zloženie vitamínov a minerálov. V rajčinách nájdeme vitamíny A, B, E a C, ale aj kálium, ktoré pomáha v boji proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Paradajky spomaľujú starnutie a z tela odbúravajú nadbytočné tuky.

Zrelé plody obsahujú vlákninu, a tak sú prírodným liečivom na nezdravé črevá. Tým, že harmonizujú črevný trakt, posilňujú imunitu. Osvedčili sa aj pri liečbe žalúdočných vredov. Konzumáciou paradajok predchádzate plesniam.

V rajčinách sa nachádza zázračný lykopén. Práve on dodáva plodinám červenú farbu. Má antioxidančné účinky. Pravidelným jedením chutných paradajok predchádzate rakovine. Lykopén sa z plodiny najlepšie uvoľňuje po jej tepelnom spracovaní. Z rajčín si teda uvarte domáci kečup alebo voňavé lečo.